Hvad er fintech?

Ordet fintech er en kombination af “financial” og “technology” – eller finans og teknologi på dansk. Begrebet dække over enhver teknologi, der hjælper forbrugere eller finansielle institutioner med at tilbyde finansielle ydelser på en hurtigere måde. Begrebet er altså et meget bredt begreb, og det dækker over det meste inden for den finansielle sektor, der kan betegnes som “smart”.

 

Hvis vi skulle give et eksempel på noget relativt gammelt fintech, så er det overgangen fra dengang man skulle ned i banken for at tjekke sin saldo til nu hvor man kan gøre det direkte igennem telefonen. Nu er det dog blevet så normalt, at det ikke længere er “fintech” på samme måde.

 

Fintech hjælper forbrugere med at tage kontrollen over deres økonomi. Dette gør, at flere folk tænker økonomisk i dag, og det er godt for alle – specelt de unge.

Nyere eksempler på fintech

Du har måske allerede hørt om dem, men der er en del nye banker på markedet, der gør det meget nemt for dig at oprette en konto hos dem. Disse er N26, Revolut og Wise (tidligere kendt som TransferWise). Når man tænker på fintech, så tænker man på disse. I Danmark kan man også komme på eksemplet Lunar (tidligere kendt som LunarWay).

 

Alle ovenstående startede ud med at fokusere på privatpersoner, men nu har virksomhederne også mulighed for at få en erhvervskonto hos dem. Det har traditionelt set været udfordrende at få en erhvervskonto, men det er det ikke længere – specielt ikke hos de udenlandske banker som Revolut og Wise.

 

Derfor er fintech meget vigtigt

Fintech vokser rigtig meget for tiden, og det skyldes blandt andet, at fintech gør det muligt for relativt små spillere på markedet at konkurrere med de helt store giganter. De små nye banker mod de store traditionelle banker. På grund af fintech skal man ikke længere være den største. Nej, man skal være den hurtigste til at fange en trend og gå efter den.

 

En anden fordel ved fintech er, at man ikke længere går med “one size fits all”. I stedet for at udbyde alle ydelser, så fokuserer disse virksomheder på meget specifikke ting. Derfor kan de gøre det til super lave gebyrer – og de har selvfølgelig automatiseret de fleste processer.

 

Fintech har gjort, at der er kommet flere små banker på markedet, som efterfølgende har vokset sig meget store. Dette kunne måske ikke have været muligt, hvis det ikke var for fintech og den omkringliggende lovgivning, der gør det muligt at udbyde disse services. Et meget godt eksempel er giganten Revolut, som startede med at være en niche bank til dem, der handlede meget i udlandet eller skulle foretage mange overførsler til udlandet. Nu er de blevet mere mainstream, og derfor har deres gebyrer selvfølgelig ændret sig (tidligere var alt gratis).

Published by